Φακές με ζυμαρικά Ανά μερίδα: Θερμίδες = 357,84; Λίπη = 6,13γρ; Πρωτεΐνες = 16,77γρ; Υδατάνθρακες = 60,12γρ.
Την ζυγισμένη φακή την διαλέγουμε και απομακρύνουμε τυχόν πετρούλες ή άλλα ξένα αντικείμενα.
Μεσογειακή Διατροφή Να πούμε ότι όταν μιλάμε για την μεσογειακή διατροφή εννοούμε την κρητική διατροφή που έκαναν οι κριτικοί μεταξύ των χρονολογιών 1920 με 1960 τις ...
Μία ισσοροπημένη διατροφή εκτός από το ενεργειακό ισοζύγιο συμπεριλαμβάνει και μεγάλη ποικιλία τροφίμων έτσι ώστε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα.
Ο παρακάτω πίνακας του WHO και FAO περιγράφει την αναλογία των διάφορων πηγών ενέργειας μίας ισσοροπημένης διατροφής ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της πρόκλησης χρόνιων ασθενειών από μία ανεπαρκή πρόσληψη αυτών[1].
Οι στόχοι πρόσληψης των
θρεπτικών συστατικών
Διαιτητικοί Παράγοντες
Στόχοι (επί της % της συνολικής ενέργειας ή τιμές)
Συνολικά Λιπαρά
κορεσμένα λιπαρά οξέα
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
ω-6 Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
ω-3 Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Trans λιπαρά οξέα
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
15-30%
<10%
6-10%
5-18%
1-2%
<1%
Από την διαφορά
Συνολικοί Υδατάνθρακες
ελεύθερα σάκχαρα
50-75%
<10%
Πρωτεΐνες
10-15%
Χοληστερίνη
<300mg
Αλάτι
< 5 g
Φρούτα και λαχανικά
>= 400 g ημερησίως
Φυτικές Ίνες
>20g
Μη-αμυλούχοι Υδατάνθρακες
>25 g
Υπολογίζεται από ως: συνολικά λιπαρά - (κορεσμένα λιπαρά οξέα+ πολυακόρεστα λιπαρά οξέα + trans λιπαρά οξέα)
Ο όρος ''ελεύθερα σάκχαρα' 'αναφέρεται σε όλους τους μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες που προστίθενται στα τρόφιμα από τον κατασκευαστή, μάγειρα ή τον καταναλωτή, καθώς και τα σάκχαρα που υπάρχουν εκ φύσεως στα σιρόπια μέλι και χυμούς φρούτων.